Kroppen orkade mer än jag trodde

Hej Erik Torstenson, du arbetar som allmänläkare på en vårdcentral och deltog nyligen i ett rehabiliteringsprogram på Svenska Re. Vilken är bakgrunden till din vistelse?

 

  • Jag har psoriasisartrit och kände att jag var i behov av rehabilitering i en mer koncentrerad form än jag fått tidigare.

 

Hur skilde det sig att ha fullt fokus på rehabilitering i tre veckor jämfört med dagvård?

 

  • Rehabilitering i dagvårdsform kan vara svårt att få till på ett bra sätt i en vardag med familj och arbete, och det var en stor skillnad när jag fick möjligheten att koncentrera mig fullt ut på rehabiliteringen. En annan nyckelfaktor är att det serverades bra mat och mellanmål på regelbundna tider. Jag fick upp ögonen för vilken skillnad det gör för välbefinnandet och hur det påverkar sockersuget.

 

Hur var det att komma till Svenska Res anläggning på Gran Canaria?

 

  • Atmosfären var vänlig och välkomnande, och omhändertagandet var helt fantastiskt. Jag slogs också av hur kompetenta, kunniga och empatiska personalen som arbetar där var. Jag kände att de ville mig väl, och jag och de andra deltagarna fick hela tiden ett gott bemötande.

 

Upplevde du att någonting förändrades med din hälsa under din tid hos oss?

 

  • När jag åkte till Svenska Re befann jag mig i en period där jag hade rejäl värk i kroppen och var särskilt utsatt i mina fötter. Redan de första dagarna fick jag hjälp av arbetsterapeuten att tejpa fötterna och jag fick ett särskilt program för fotträning som var nytt för mig. Inom en vecka var jag smärtfri i fötterna.

 

  • Under vistelsen blev jag även bättre i ryggen och jag tror att det var kombinationen av yoga och träningen i den 30-gradiga saltvattenbassängen. Varje dag började vi dagen med ett fyra kilometer långt stavgångspass nere vid havet.

 

Fungerade ditt träningsprogram för dig?

 

  • Ledarna var bra på att känna in hur mycket träning vi deltagare mådde bra av och la den på rätt nivå. När man har en kronisk sjukdom är det inte givet att orka, men jag mådde bra och klarade av fyra träningspass om dagen samt yoga och workshops. I min erfarenhet blir det lätt att välja vila framför träning när det gör ont, eftersom det känns bättre i stunden. Jag har aldrig tränat så mycket i hela mitt liv som under vistelsen på Svenska RE och kroppen klarade mer än jag trodde.

 

Hur upplevde du att det var att tillhöra en grupp under rehabiliteringen?

 

  • Det ger energi att vara i en grupp och för mig var det värdefullt att få träningsvänner som jag lärde känna bra. Även om vi inte hade samma diagnos lärde vi mycket av varandra och vi hade en bra sammanhållning. Om jag kände mig hängig någon dag blev jag snabbt peppad av kompisarna.

 

Vilken typ av stöd fick du med dig för att lyckas när du kom hem?

 

  • Jag fick med mig behandlingstips, som hur jag ska tejpa mina tår för att slippa värk, och videosnuttar med träningstips. Innan vi lämnade Svenska Re fick vi också skriva ner en plan för hur rehabiliteringen skulle fortsätta på hemmaplan, så att den ska få plats i vardagen. Min upplevelse är att vistelsen var oerhört värdefull och jag är jättepeppad för att komma dit igen i framtiden.
Kontakta oss