Kim etablerade en sund livsstil och förbättrade sina värden

Hej Kim Sörensen, vad gör du på jobbet?

 

Jag jobbar som global kategorichef på Sandvik Coromant. Det är ett spännande jobb på en global arena.

 

Berätta om bakgrunden till varför du deltog i ett rehabiliteringsprogram på Svenska Re.

 

För tre år sedan råkade jag ut för Transient Global Amnesia (TGA) som innebär att man upplever en total minnesförlust under en kort tid. Det gick snabbt över, men i samband med händelsen tog de olika prover på sjukhuset och det uppdagades att jag hade pre-diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter.

 

Min chef uppmuntrade mig att åka på rehabilitering på Svenska Re för att få hjälp att lägga om till en sund livsstil. Det tog ett tag innan jag tog mig i kragen och satte i gång processen, och pandemin kom emellan, men på hösten 2021 kom jag i väg.

 

Hur såg dina förväntningar ut?

 

Jag tänkte inte så mycket innan, utan åkte dit med ett öppet sinne. Och det blev jättebra. Träningsprogrammet var varierat och upplägget genomtänkt, och jag blev förvånad över hur mycket jag orkade. Jag var med på alla pass och vi var ett gäng som gav oss i väg på egna aktiviteter på helgerna. Vi cyklade mountainbike och vindsurfade och hade kul tillsammans.

 

Berätta om planen du tog fram för att fortsätta den positiva hälsokurvan på hemmaplan?

 

Mot slutet av vistelsen jobbade vi med att skapa en handlingsplan och min mynnade ut i åtta punkter som bidrar till mitt fysiska och mentala välbefinnande. Som exempel kan jag nämna att jag numera äter mer grönt i allmänhet, och lagar vegetarisk mat en dag i veckan. Jag har dragit ner på köttkonsumtionen rejält och håller mig undan processad mat. Strax efter jag kom hem från Svenska Re åkte jag på golfresa med några vänner, och de förundrades över min nya kosthållning – inte minst över chiapuddingen som jag gjorde i ordning till frukost.

 

Jag har ett träningsprogram som innehåller både medelintensiv och intensiv träning och kilar in pausrörelser som stretching och benböj för att väcka kroppen några gånger under dagen. På Svenska Re kom jag i gång med stavgång med fyra kilos fjädrande motstånd, och jag köpte mig ett par stavar med sex kilos motstånd samma dag jag kom hem. Det var lite tyngre i början men träningen ger resultat och jag känner mig starkare.

 

Ytterligare en viktig aspekt av att leva mer hälsosamt är att bryta gamla ”dåliga” vanor och skapa nya goda vanor, som att byta smöret på smörgåsen mot olivolja. Kostomläggningen har varit oväntat enkel.

 

Vad ser du som nyckeln till att skapa goda vanor och en sund livsstil som håller över tid?

 

På Svenska Re jobbar de mer med ”pull” än med ”push”. Det är inte fråga om någon tuff bootcamp, utan de jobbar för att locka fram deltagarnas egen initiativkraft. Personalen finns där och bistår med stöd och kompetens för att hjälpa deltagarna till en plats av egen motivation. Ett kvantitativt träningsmål är inte tillräckligt för att få de flesta att kliva ur soffan när det regnar ute, och personligen hittade jag min drivkraft genom att koppla ihop livsstilsförändringen med att känna mig pigg, glad och vältränad.

 

Hur ser dina värden ut idag jämfört med innan du åkte på rehabilitering?

 

På Svenska Re kollade de mitt socker, och det såg bra ut. Jag har en egen blodtrycksmätare, och nu är det lägre än det varit sedan jag började mäta. Än så länge har jag inte tagit nya prover för blodfetter eller långtidssocker, så det blir spännande att se hur det har utvecklat sig. Jag upplevde att mitt mående förbättrades under vistelsen och att det har fortsatt i en positiv riktning sedan jag kom tillbaka hem.

Svenska Re är certifierade enligt ISO 9001: 2015, vilket innebär att vi har ett kvalitetsledningssystem där samtliga processer och rutiner är noggrant utformade och kvalitetstestade enligt internationell standard.

STOCKHOLM

Artillerigatan 6
114 51 Stockholm

GRAN CANARIA

Rocas Rojas
35100 San Agustín
Gran Canaria, Spanien

KONTAKTA OSS

Telefon
08-20 55 10

E-post
info@svenska-re.se

Uppdatera cookieinställningar

© Svenska Re 2023