Erik utmanade rörelserädslan

På hösten 2022 deltog Erik Dunwinge i Allmänna programmet på Svenska Re. Till vardags arbetar Erik på ABB i Västerås där de bland annat bygger motorer till tåg. Erik jobbar med logistik och är en del av teamet som ser till att det som produceras transporteras till kunderna.

Efter ett diskbråck 2014 har Erik haft episoder med smärta i ryggen med några års mellanrum. Smärtan gjorde dels att han började undvika lyft på jobbet, dels tackade nej till aktiviteter på fritiden. Och Erik som alltid varit en aktiv person, som styrketränat och cyklat regelbundet, slutade träna.

  • Rädslan för smärta gjorde att jag begränsade mitt liv och började undvika saker som både var viktigt för min hälsa och min livskvalitet, säger Erik.

Träning på sina egna villkor

På Svenska Re fick Erik hjälp att möta sin rörelserädsla på olika sätt, exempelvis genom att träna i den varma saltvattenbassängen. Han upplevde att det var skönt att kunna vara med på passen utifrån egen förmåga och att personalen hjälpte honom att utmana sig själv på ett tryggt och kontrollerat sätt.

  • Oavsett hur jag valde att delta så var det okej, säger Erik.

Under vistelsen på Svenska Re fick Erik ett träningsprogram för att bygga upp musklerna, och fick hjälp att våga göra vissa rörelser som han länge hade undvikit. Som exempelvis att göra djupa utfallssteg, gå i uppförsbackar och cykla.

  • Även om jag kan känna lite smärta efter träningspassen så går det snart över, och nu befinner jag mig i en positiv spiral där jag blir allt starkare.

Innan vistelsen på Svenska Re hade Erik inte reflekterat så mycket kring de mentala aspekterna av sin skada, eller hur mycket rädslan begränsade hans liv. Han hade heller inte provat på meditation tidigare.

  • Först tyckte jag att det var lite märkligt att sitta och blunda med ett gäng främmande människor, men det blev lättare i takt med att dagarna gick. Efter två veckor började det kännas bra och jag kände mig lugn och fokuserad efteråt.

Fokus på det som är viktigt i livet

Erik berättar att vistelsen på Svenska Re har inspirerat honom att röra sig mot det som är viktigt i livet, med eller utan smärta i ryggsäcken. Med sig hem hade han både ett träningsschema och en lista på saker som han vill göra i livet, men där rädslan för smärta har hindrat honom. Tillsammans med leg. fysioterapeut, Carolina Gonzalez, arbetade Erik fram ett träningsschema och en plan för att göra det han drömmer om, som exempelvis att hitta tillbaka till att uttrycka sig kreativt genom konsten.

  • Min bror, några vänner och jag har jag gjort beställningsuppdrag på stora målningar till bland annat sjukhus, golfklubbar och skatehallar. Smärtan gjorde att jag slutade måla under några år, men nu har jag börjat tacka ja till förfrågningarna igen.

TIPS!

Är du nyfiken att se något av Eriks verk? I så fall kan du bege dig till skatehallen i Västerås, som ligger i området Finnslätten, eller till kampsportsklubben i Surahammar.

Kontakta oss